Ett år efter EU:s sociala toppmöte i Göteborg: hur går arbetet med den europeiska pelaren för sociala rättigheter?


”Det är dags att vi gör de goda intentionerna som vi uttalade vid Göteborgs-toppmötet till lag”, sade EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker under sitt tal om Tillståndet i unionen i Europaparlamentet tidigare i höst. Hur går arbetet med den sociala pelaren och vad innebär detta för Sverige? 

Ett år efter EU:s sociala toppmöte i Göteborg, besöker den portugisiska Europaparlamentarikern Maria João Rodrigues (S&D), huvudansvarig för Europaparlamentets behandling av den sociala pelaren, Stockholm. Tillsammans med arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson diskuterar hon hur det går med implementeringen av pelaren i EU och i Sverige.

Flera av de lagförslag som pelaren innefattar förhandlas just nu av Europaparlamentet, däribland: tydliga och förutsägbara arbetsvillkor, balans mellan arbete och privatliv för föräldrar, samordning av de sociala trygghetssystemen och inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten.

- PROGRAM - 
09.00              Registrering och kaffe
09.
15-10.00   Den sociala pelaren - var befinner vi oss idag? Maria João Rodrigues, Europaparlamentariker och Ylva Johansson, arbetsmarknad- och etablieringsminister
10.00-10.20   Kaffepaus
10.20-12.00   Framtidens arbetsmarknad: vad betyder den sociala pelaren för arbetsmarknadens parter?
12.00-12.45   Lunch
12.45-13.45   Vad betyder den sociala pelaren för barnen, pensionärerna och civilsamhället? 

Deltar gör representanter för Almega, Forum, LO, SPF Seniorerna, Sveriges Kommuner och Landsting och Visita m. fl. Samtalen modereras av Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige.

Konferensspråk: Engelska

Vill du engagera dig inför EU-valet eller har du frågor om kampanjen den här gången röstar jag? Vi kommer att finnas på plats under dagen och pratar gärna mer med dig!

Varmt välkommen,

Emma och Björn på Europaparlamentets kontor i Sverige


 

When

-

Where

Europahuset
Regeringsgatan 65 plan 2
Stockholm 111 56
Sweden

Contact

Klas Jansson

Will you come?